XClose

Transforming UCL

Home
Menu

Charles Bell House

Project Overview

Charles Bell House is an Edwardian building that has undergone a full refurbishment, resulting in a newly renovated institute for groundbreaking collaborations between UCL School of Life and Medical Science and the UCL Faculty of Engineering Science.

The refurbishment of Charles Bell House has brought together researchers from the Division of Surgery & Interventional Science, the Centre for Medical Imaging and the Institute of Healthcare Engineering to continue their research collaboratively within one building, for the first time.

Extensive remodelling of Charles Bell House is now complete and provides some of the latest technologies in lab design and modern accommodation suitable for world-class clinical scientific research. New workspaces include 248 desk spaces as a mix of permanent and hot desks, open plan write-up space, cellular offices, meeting rooms, and lab support spaces. The new space also hosts seminar/teaching spaces and student hub facilities at ground floor for up to 40 staff and students at any one time.  

The basement and the fourth floor now holds the renewed labs, along with more flexible wet labs, plus specialist support areas for tissue culture and sequencing work. Within the basement, there is now a provision for specialist lab work as well as provision for laser work, histology, imaging and engineering workshops.  Shared facilities for liquid nitrogen, -20 and -80 freezers, chemical and solvent stores, wash up facilities and consumable storage are also in place.

The new rooftop now houses sustainable plant equipment which allows more space within the building for specialist labs such as sequencing and pre-sequencing, histology and specialist imaging facilities.