XClose

Transforming UCL
Estates

Home
Menu

New Student Centre

Gordon Street Entrance is Now Closed

Please note that while this stage of construction is underway, the Gordon Street campus access will remain closed for student and staff safety. For alternative routes onto campus, please see our previous news article for more details.

Project Overview

Located on Gordon Street in the heart of UCL’s prestigious central campus, the New Student Centre will provide a mix of learning spaces, creating different types of individual study and group collaboration settings, as well as more social learning environments. With 1000 new ‘study seats’ created, the project will be a focal point for university study and events. The main works are now underway with a target completion of December 2018.

The brand new student centre will include:

  • 1,000 new extra study spaces
  • Student enquiry services
  • IT clusters and roof terrace
  • New landscaping and public space 
  • Space 2 floors down and above ground by 4 floors

Sustainability

The centre will be a benchmark of excellence for all future UCL development projects. The high quality design is responsive to change with flexible spaces and integrated technology, and has been designed to utilise the latest sustainable technologies.

The project is also destined to be a flagship for sustainability at the University and the project team are targeting the highest possible levels of environmental performance. Going well beyond regulatory and planning requirements, an environmental assessment is being carried out with a minimum target of BREEAM ‘Excellent’.  However, the project is currently on track to achieve the highest possible ‘Outstanding’ level, a significant achievement matched by only a handful of buildings in the UK. 

The sustainable technologies include:

  • Approximately 400m2 of photovoltaics or electric solar panels on the roof
  • ‘Passive first’ approach to design based on highly efficient building fabric which helps to regulate temperature and minimize energy use
  • Projected 35% reduction in building carbon emissions compared to Building Regulations requirements (Part L 2013)
  • A ground source heat pump to cool the building in the summer;
  • Windows which automatically open to naturally ventilate the building in the spring and autumn
  • Efficient sanitary fittings will reduce water consumption by more than 50% compared to equivalent buildings
  • Healthy and productive study spaces, optimising daylight, indoor air quality and providing a comfortable internal climate
  • Highly durable materials will help to minimise resource use associated with maintenance and repairs
  • Biodiversity enhancements include planting in the Japanese Garden and a green roof which will also have a positive influence on the microclimate

Time-Lapse

We have placed timelapse cameras on some of our larger projects. They give a great prespective on how the construction transforms over a period of several months. Click the videos below to see how the project has progressed.

Timetable

  • Works started July 2016
  • Completion scheduled for December 2018

Campus Location

New Student Centre Campus Location

Contact

If you need to speak to someone about the New Student Centre while works are underway, you can contact the site team 24/7 via our helpline: 08456 025 761 quoting 32927.

You can also contact the project team via email. Please include NSC in the subject headline and send your email to estates-news@ucl.ac.uk