Transforming UCL


1-19 Torrington Place

Project Overview

This project will provide the largest amount of high-quality, centrally bookable teaching space on the Bloomsbury campus.

1-19 Torrington Place at a glance:

  • A new communal welcome space in the lobby with cluster tables and soft seating in booths
  • Seven new classrooms: two large 50+ capacity rooms and five smaller rooms with space for up to 20 people
  • One Technology Enhanced Active Learning (TEAL) room for a media-rich, collaborative learning experience
  • Three lecture theatres with 120 person capacities
  • One multifunctional teaching room: a more flexible teaching space for 16 people
  • Soft recessed seating areas outside main large teaching spaces - unbookable, for use by anyone
  • Spaces shared with students from across the university

With an additional capacity of 132 seats in teaching rooms and the creation of 10 learning/social spaces, the refurbishment of 1-19 Torrington Place will address the need to provide excellent teaching and learning space for our growing UCL community that are inclusive and fully accessible.

Flexible spaces, free to be booked by any UCL department will maximise opportunities for collaborative learning and interdisciplinarity. The innovative design of the teaching spaces  will support emerging pedagogies, e.g. Technology Enhanced Active Learning (TEAL), and integrated laptop docking stations on desktops will facilitate research-based education.

Smartly-designed spaces will maximise occupancy and utilisation through best practice teaching room layouts, and high-quality, durable furniture and finishes ensure the sustainability and long-term use of the facility. Each room will have significantly enhanced AV/IT facilities.

The project will also improve accessibility, with the installation of a new lift in the Main Entrance, and deliver new toilets, including gender neutral facilities.

Inclusion and access

As part of the commitment to accessibility and inclusive spaces, a number of new features were built in to the refurbishment.

    • Improved toilet provision including both accessible and gender neutral toilets, a new ground floor accessible toilet and refurbished basement accessible toilet.
    • The front East and West entrances are now fully accessible as is the rear with a disabled parking bay maintained. 
    • Corridors and circulation spaces use high contrast design to aid navigation and differentiation of spaces and features with wider doorways and corridors throughout. Wellbeing principles such as use of natural materials and colours especially wooden panels make the space pleasant. 
    • There is a quiet room/flexible space for building users; this can help support a variety of different requirements
    • There are wheelchair spaces in the large lecture rooms making them fully accessible.
    • Automated wide access speed gates now included to replace a previous manual gate at the main entrance.
    • Access to the wider west end lifts for wheelchair users has been improved.


  • The project will complete in December 2017, with rooms centrally bookable in time for Term 2, January 2018


You can also contact the project team via email. Please include 1-19 TORRINGTON PLACE in the subject headline and send your email to estates-news@ucl.ac.uk