XClose

Transforming UCL
Estates

Home
Menu

Faculty of Laws Redevelopment

Project Overview

The redevelopment of the Grade II listed Bentham House and its neighbouring Gideon Schreier Wing will create more and better quality space for teaching, research and professional services, as well as improved common and social areas for the staff and students of the Faculty of Laws.

The two buildings, which have been home to the Faculty since 1965 (Bentham House) and 2005 (Gideon Schreier Wing), are no longer large enough to accommodate over 100 staff and over 1,000 students and were never intended to function together.  New and appropriate learning and teaching spaces were needed as well as better access and navigation between the two buildings in order to support the Faculty’s operation and its reputation as a world-class centre for research and teaching excellent as well as the UK’s top law school.

Designed by architects Levitt Bernstein it will fully integrate, physically and socially, all existing parts of Bentham House and the Gideon Schreier Wing. Currently the buildings are linked only at first floor level, many spaces are physically separated and there are complicated access routes to parts of the building. The new layout will be easier to navigate, create new circulation routes and will greatly improve the buildings’ wheelchair accessibility.

The £21.7m project encompasses a major refurbishment and extension of the two existing buildings that form the Faculty's home and creating 1,500 sq m of new space which includes:

  • A large reception area, linking directly to a bright and spacious featured full height atrium, central café and social hub, directly adjoining teaching and event spaces.
  • Cutting edge teaching spaces - relocated and reconfigured to create a flexible suite of different sized teaching rooms for a range of teaching styles including brand new, world class teaching spaces.
  • New events spaces with greater capacity.
  • New student and staff common rooms.
  • New offices, meeting spaces and computer cluster rooms.
  • A specialist study suite for graduate research students.
  • Better connections between the buildings on all upper floors.

Time-Lapse

We have placed timelapse cameras on some of our larger projects. They give a great prespective on how the construction transforms over a period of several months. Click the video below to see how the project has progressed.

Timetable

  • Work started on site on 30 November 2015 
  • Completion is scheduled for the 2017-18 academic year.

Campus Location

Bentham House Campus Map

Contact

You can also contact the project team via email. Please include BENTHAM HOUSE in the subject headline and send your email to estates-news@ucl.ac.uk